De wereldwijde effecten van COVID-19

De wereld lijkt sinds enkele maanden even helemaal stil te staan.Behalve dan voor de zorgverleners, die werken overuren om de zieke mensen zo goed en snel mogelijk weer beter te krijgen. COVID-19 heeft helaas ook effect op Rokbar.

Online spraken we Lisi Montoya, de chocolademaakster van onder andere Rokbar in Peru. Ook daar staat bijna alles on hold. Werken mag zij gelukkig wel, de voedselindustrie is vrijgesteld van de lockdown. Maar alleen als ze gezond is, niet ouder dan 50 jaar en 2 meter afstand kan houden ten opzichte van haar medewerkers.

Medewerkers die verder weg wonen of ouder zijn, blijven dus thuis. Lisi betaalt hun wel door om te voorkomen dat ze door financiële problemen de regels overschrijden. Maar hoe lang dat nog kan, durft Lisi niet te zeggen.

De export naar het buitenland staat geheel stil. Dus er worden even geen Rokbars naar Nederland gestuurd (gelukkig hebben wij nog een flinke voorraad hier). Dat betekent ook dat de productie minder is, want ze kan alleen in Peru verkopen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen gezond uit deze pandemie komt en dus blijft Lisi hoopvol. De piek in Peru lijkt bijna voorbij. Hopelijk kan ze snel weer meer chocolade produceren.