Interview: Sioejeng Tsao

credits: Martine Kamara

Gelijkheid! Ongeacht ras, kleur, afkomst en geslacht. Dat wij van Rokbar ons daar hard voor maken is niets nieuws. Maar we zijn gelukkig niet de enige. Dus stellen we graag een gelijkgestemde voor, die ook de discussie aangaat en zich inzet voor een gelijkwaardige wereld.

Dit keer Sioejeng Tsao, de 29-jarige kunstenaar en intersectioneel feminist. Je vindt haar werk in onder andere de Volkskrant, het Parool en op OneWorld.nl. Maar zij levert ook regelmatig haar bijdrage aan televisieprogramma’s als De Outsiders en Pete en de bananen. Kortom, een hard werkende en uitgesproken vrouw, die we beter wilden leren kennen. We stelden haar wat vragen.

Achtergrond

Zoals haar naam al doet vermoeden, heeft Sioejeng Chinese roots! Haar vader, Ming-Wen, is een echte, trouwe vechter die altijd opkomt voor waar hij in gelooft. Haar moeder, Jennie Tji, werd geboren in Nieuw-Guinea. Ze kan ontzettend goed genieten van de kleine dingen in het leven. Beide ouders doen altijd hun best om Sioejeng en haar broer veel wijsheden, kracht en liefde mee te geven. Ondanks dat er cultuurverschillen zijn, weet ik dat zij heel veel van ons houden en ons het allerliefst gelukkig willen zien.

Al van jongs af aan wist Sioejeng dat ze illustrator wilde worden. Toch was haar favoriete vak Engels. Tegenwoordig woont Sioejeng samen met haar vriend. Dat was, samen met het binnenhalen van een grote internationale illustratie klus, het hoogtepunt van 2020 (tot nu toe dan).

 

Online

regelmatig haar zorgen, gedachten en angsten met betrekking tot gelijkheid, seksuele geaardheid en vele andere, soms precaire onderwerpen. Het moeilijkste onderwerp om aan te snijden vond zij wel racisme. “Je wilt niet altijd degene moeten zijn, die ‘ongezellig’ is.” Toch blijft zij zich inzetten voor deze onderwerpen. Ze vormen, naast de dagelijkse ervaringen, een grote inspiratiebron voor haar werk.

Straks

Dat Sioejeng ambitieus is, is inmiddels duidelijk. “Soms denken mensen dat ik de hele wereld alleen aan kan, dat klopt dus niet.” Maar wat zijn haar plannen voor de komende jaren? “Lectures blijven geven. Mijn kunst in een mooi atelier of museum. In het buitenland een naam opbouwen en dan het liefst ook Chinees kunnen spreken om in China te kunnen voortbewegen.” Mooie doelen om na te streven, zo vinden wij. En mocht er een manier gevonden worden om met haar overleden opa te praten dan wil ze hem graag vragen naar “…de familiegeschiedenis van mijn vaders kant.”

Wist je dat

Om af te sluiten wat leuke feitjes over Sioejeng:
Haar favoriete kleur is rood (of okergeel of blauw).
Melkchocolade is haar guilty pleasure, maar ook een stukje pure chocolade gaat er altijd in.

“Ik verkies muziek boven films en print boven digitaal!”
“De kracht van kwestsbaarheid, white fragility en women don’t owe you pretty zijn aanraders die iedereen gelezen moet hebben!”
Haar rolmodellen, naast haar ouders, zijn de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama en journaliste Clarice Gargard.

Haar advies aan de komende generaties:

“Je hebt altijd de capaciteit om verandering teweeg te brengen, zo lang je maar in jezelf blijft geloven en er 10000% voor wilt gaan.”

Meer zien en horen van Sioejeng?
Check haar Insta-account: www.instagram.com/seeyousioe
en website: www.seeyousioe.com