Klimaatverandering en chocolade

Zo nu en dan roept iemand dat we door de verandering van het klimaat mogelijk zonder chocolade komen te zitten. Hoe zit dit nou eigenlijk? Is er écht een kans dat wij binnenkort niet meer kunnen genieten van een stukje chocolade bij de thee? Rokbar zocht het uit.

Gevolgen voor iedereen

Temperaturen stijgen en droge periodes worden heftiger. De klimaatverandering lijkt te versnellen of in ieder geval heftiger te worden. De gevolgen hebben niet alleen effect op ons mensen, maar zeker ook op de natuur. Dieren moeten langere afstanden afleggen voor voedsel of sterven massaal uit door het kleiner worden van hun leefgebieden. Ook planten hebben te maken met uitdagingen. Door de hogere temperaturen verdampt vocht sneller. En zonder vocht kunnen planten niet groeien en vruchten aanmaken. Zo ook de cacaobomen.

Kieskeurig

Wist jij dat de cacaoboom (Theobroma cacao) een best kieskeurige plant is? Alleen onder de juiste omstandigheden qua vocht, zon en bodem wil deze boom groeien en vruchten ontwikkelen. Ze houdt niet van direct zonlicht en wil dus liever in de schaduw staan en groeit eigenlijk alleen tussen de 20o noorderbreedte en 20o zuiderbreedte. Dat de klimaatveranderingen effect hebben op de cacaoteelt is dus heel logisch, en potentieel dramatisch voor onze favoriete boom.

Toekomstvisie

Als de aarde blijft opwarmen, zal er op den duur minder chocolade uit landen als Ghana en Ivoorkust komen. Minder cacao betekent ook minder chocolade om te verwerken. Uiteindelijk zullen de prijzen van de repen stijgen (supply & demand). Willen we ook in de toekomst zonder zorgen van onze guilty pleasure blijven genieten, dan is het zaak om de snelle opwarming van de aarde te stoppen.

Lichtpuntje

In de tussentijd is er wel een beetje goed nieuws want een grote snoepfabrikant werkt samen met een aantal slimmeriken aan de ontwikkeling van cacaobomen die beter tegen droogte kunnen. Dit betekent natuurlijk niet dat we niet extra lief moeten zijn voor onze aarde! We gunnen onze achter-achterkleinkinderen toch zeker ook nog een stukje Rokbar?