Een sapje zo lekker dat je het bijna niet gelooft. De smaak zit ergens tussen dat van een lychee en een mango. Het mooiste van dit product: het wordt gemaakt van een restproduct dat anders wordt weggegooid. Hoe dat tot stand kwam? En wat is de link met Rokbar? Een gesprek met Lars Gierveld.
Sap vloeide zó weg
Lars Gierveld, de naam en het gezicht van Kumasi Juice (maar zeker niet de enige drijvende kracht achter het heerlijke sap) werd door Nestlé gevraagd om een documentaire te maken over de cacao-industrie in Ghana. Het begon allemaal met een vraag: waarom verdienen de cacaoboeren zo weinig geld en hoe kunnen we dat verbeteren? Lars: ‘Tijdens mijn bezoek aan een cacaoplantage zag ik hoe het vocht uit de natte bonen regelrecht de bodem in vloeide. Omdat de boeren alleen betaald worden voor de gedroogde bonen, doen zij niets met het vocht. Zonde, want het smaakt zo lekker.’ En zo kwam het dat Lars vertrok als journalist en terug kwam als ondernemer.
Inkomen boeren verhogen
De afgelopen jaren waren er vele tegenslagen. Maar telkens weer, samen met de cacaoboeren, overkwam hij die. Alles met het doel om het inkomen van de boeren te verhogen en de wereld kennis te laten maken met het hemelse sapje. Nu, 1,5 jaar later is de eerste volledige batch Kumasi Juice onderweg naar Nederland!
Vrouwen grotere rol
De komende jaren ligt voor Lars de focus op het laten groeien van de onderneming. Van de paar boeren die er nu bij betrokken zijn, wil Lars uiteindelijk naar duizenden. En hij is vastberaden om voor elke boer de omzet met minimaal 15% te laten groeien. Daarnaast wil hij ook dat de vrouwen die meewerken op de plantages, een grotere rol gaan vervullen en dat ze daadwerkelijk betaald worden voor hun werkzaamheden. Waar wij van Rokbar natuurlijk dubbel en dwars achter staan. Vandaar ook dat Rokbar vanaf het begin actief betrokken was bij de ontwikkeling van Kumasi Juice. Anna gaf advies en hielp mee door haar netwerk in te zetten. ‘Een waardevolle samenwerking’, volgens Lars.
Tijd om te experimenteren
Maar eerst is het tijd om te experimenteren met smaken en andere producten. Zo kwam ook de samenwerking met IJsmanschap tot stand. Samen ontwikkelen wij een ijsje, de Rokit! Door de uitbraak van corona is daar wat vertraging in gekomen. Jullie houden dus nog iets van ons tegoed. Hierover later meer.