Meer zeggenschap voor vrouwen door productie chocolade
Rokbar is een nieuw merk chocolade dat met de procutie van hoogkwalitatieve, duurzame, overheerlijke chocola meer zeggenschap biedt voor vrouwen. In cacoaproducerende landen zorgen vrouwen voor meer dan de helft van de totale cacaobonenproductie. Gemiddeld krijgen zij echter maar een klein percentage van de winst. Rokbar is 100% gemaakt door vrouwen. Alle inkomsten vloeien terug naar alle vrouwen in de keten, waardoor wij bijdragen aan meer zeggenschap voor vrouwen. Voor meer informatie over Rokbar klik je hier.
Met Rokbar meer zeggenschap voor vrouwen
Vrouwen in de cacao-industrie hebben minder mogelijkheden om hun bonen te verkopen. Ook hebben ze minder toegang tot land. Vaak kunnen ze geen lid worden van branchegerichte organisaties. En ze hebben minder kans op goede banen in de productie, in het transport en in de export van chocolade. Rokbar werkt alleen met vrouwen. Uitgangspunt is dat vrouwen in de keten zichtbaar worden en dat vrouwen meer zeggenschap krijgen. Dat ze toegang krijgen tot de markt, tot financiële middelen, banen en leidinggevende posities. Met Rokbar delen alle vrouwen in de keten in de winst. Zo draagt Rokbar bij aan een eerlijke markt, aan meer transparantie in de cacaoketen en aan meer zeggenschap voor vrouwen.
Zeggenschap voor vrouwen: movement for change
Rokbar is dus niet alleen maar een chocoladereep, maar een beweging voor meer zeggenschap voor vrouwen. We geloven in een economie waarin waarden als sociale gelijkheid, kwaliteit en menselijkheid prevaleren boven kwantiteit, oneerlijkheid en winst. Rokbar is dan ook een ‘movement for change’ om de positie van vrouwen te versterken in cacaoproducerende landen. Daarbij is educatie voor vrouwen en hun gezinnen een tweede drijfveer. Op deze manier wordt zeggenschap ingebed in hun sociale omgeving.
Meer zeggenschap voor vrouwen door certificering
Met Rokbar dragen we ook bij aan een duurzame cacaosector via meer zeggenschap voor vrouwen en een duurzame, biologische en fairtrade productieketen. De eerste reep is geproduceerd in Peru. We zijn in gesprek met boerinnen en vrouwelijke chocolademakers in Nigeria, Ghana en Ivoorkust. Hoewel alle boerinnen in de coöperatie in Peru een biologische teelt garanderen, is nog niet iedereen gecertificeerd. Zij worden momenteel ondersteund bij de aanvraag daarvan. Door hun productie te certificeren krijgen deze vrouwen indirect meer macht, meer zeggenschap.
Ondersteun meer zeggenschap voor vrouwen
Wil je meer weten over Rokbar? Wil je bijdragen aan meer zeggenschap voor vrouwen in de cacao-industrie of over een duurzame cacoaketen? Kijk op de website van Rokbar en bekijk alle mogelijkheden hoe jij met onze chocolade zeggenschap voor vrouwen kunt ondersteunen.