Cocoa feiten in Peru

Woman

55%

Men

9595%

Banen

cacaoketen

Woman

1010%

Men

9090%

Inkomen

zeggenschap

Woman

3030%

Men

7070%

Cacao

productie

Woman

2020%

Men

8080%

Cacao

marketing

Onze eerste

De cacaobonen in onze eerste chocoladereep op de Europese markt zijn verbouwd door en zijn eigendom van de vrouwelijke leden van de coöperatie Association of Productores del Vrae in de regio Kimbiri in Peru. De chocolade wordt gemaakt door vrouwelijke medewerkers in de chocoladefabriek van Shattell. De vrouwen van Rokbar distribueren de reep in Nederland. Het is de eerste stap, onze eerste reep. Probeer hem eens …

Rokbar koopt de chocoladerepen van Lisi Montoya, een vrouwelijke chocolademaker uit Lima. Lisi heeft een kleine chocoladefabriek in de hoofdstad van Peru en produceert chocolade van hoge kwaliteit, biologisch gecertificeerd, onder de merknaam Shattell. In de fabriek zijn vier mensen werkzaam, waarvan drie vrouwen. Shattell biedt hen een fatsoenlijke en stabiele baan. Lisi exporteert de chocolade en Rokbar Nederland distribueert de Rokbar.

Rokbar Kimbiri is de eerste reep die voor 100% is geproduceerd door vrouwen en die voor 100% eigendom is van vrouwen. Shattell deed hiervoor een belangrijke investering door alleen bonen te gebruiken van boerinnen. Normaal gesproken wordt chocola namelijk niet samengesteld op basis van de bonen van een bepaalde boer of boerin. Dit is nieuw en biedt een betere toegang tot de markt voor deze vrouwen. We willen bijdragen aan de onafhankelijkheid van vrouwen en ervoor zorgen dat ze een gelijk aandeel in de reep krijgen. Daarom verplicht Rokbar zich om vrouwen extra te betalen voor gelijkheid, bovenop de prijs die ze al ontvangen voor kwaliteit.

De volgende stap is om meer partners te vinden, in Peru, maar ook in andere landen. Het is belangrijk voor Rokbar dat de positieve impact die we willen creëren voor vrouwen en hun gezinnen, echt werkelijkheid wordt. Daarom zullen we regelmatig contact onderhouden met de boerinnen.

2
1

Kimbiri

hoge kwaliteit cacao, hoog percentage cacaoboter en chocolade, bestaande chocoladefabriek in Lima waar vrouwen de chocolade produceren

2

Pucacaca

de Dark Chocolate Bar 70% cacao Pucacaca heeft een zilveren award gewonnen tijdens de 2017 Peru Competition in Lima, als onderdeel van de VIII Salón del Cacao y Chocolate.

Shattell: prijswinnende chocolatier

Zes jaar geleden werd Shattell chocolatier in Lima, Peru. De reden was dat ze chocoladeliefhebbers waren en er in Peru geen chocolade gemaakt werd van boon tot reep. Daarom besloten ze dat zelf te doen en nu maken ze heerlijke chocola van bonen uit verschillende gebieden van het Peruaanse Amazonebekken.

Hun missie is om mensen van over de hele wereld te laten genieten van chocola van hoge kwaliteit. Maar nog belangrijker, om de kwaliteit van het leven van de cacaoboeren in Peru te verbeteren. Ze kopen de bonen rechtstreeks bij de boeren en geven ze een eerlijke prijs voor hun beste cacaobonen. Shattell leert de boeren ook om hun eigen chocola te maken, en zo waarde toe te voegen aan hun cacao, en adviseert hen bij het behalen van een biologische certificering.

Shattell is altijd op zoek naar nieuwe gebieden met goede bonen. Naar nieuwe recepten voor nieuwe repen. En naar nieuwe markten. Samenwerken met Rokbar in Nederland opent deuren in Europa en biedt meer kansen voor de toekomst van de boerinnen en van henzelf.

De keten in Peru

Onze repen